Lataa Asumisen säännöt pdf-tiedostona

Haluamme että asunto tuntuu kodilta. Asunnon säännöt mahdollistavat hyvän asumisviihtyvyyden jaetussa asunnossa, jossa jokaisella on oikeus puhtaaseen ja turvalliseen asuinympäristöön ja häiriöttömään yöuneen. Huonekavereiden kanssa kommunikointi sujuu kätevimmin WhatsApp-ryhmän kautta, johon uudet asukkaat kutsutaan mukaan.

Yleistä
Vuokralaisten tulee noudattaa Suomen lakia ja taloyhtiön sääntöjä, jotka löytyvät sisäänkäynnin ilmoitustaululta sekä MaiHaus:n sääntöjä alla.

Sisäänmuuton yhteydessä asukkaan on hyvä keskustella vanhojen asukkaiden kanssa sääntöjen soveltamisesta sekä mitä kaappeja ja lokeroita yhteisistä tiloista on varattu uudelle asukkaalle.

Ulosmuuton yhteydessä vuokralaisen on sovittava MaiHaus:in edustajan kanssa avainten luovutuksesta ja huoneen luovutuskatselmuksesta. On kiellettyä jättää omia tavaroita asuntoon ulosmuuton jälkeen ja vuokralaisen käytössä olleet kaapit ja lokerot yhteisissä tiloissa tulee siivota ennen avainten luovutusta.

Vuokralaisen tulee tehdä muuttoilmoitus Postiin ja Väestörekisteriin 24h sisällä poismuutosta. Molemmat voi tehdä postin kotisivuilla. MaiHaus:lla ei ole velvollisuutta säilyttää vuokralaisen postia, joka tulee asunnolle ulosmuuttopäivän jälkeen.

Vieraat
Asuntoon saa tuoda vieraita kuten mihin tahansa asuntoon. On vuokralaisen vastuulla selittää asunnon säännöt vierailleen.

Yöpymissäännöt:
Vieras majoittuu 2-7 peräkkäistä yötä. Tarvitaan huonekavereiden hyväksyntä.
Vieras majoittuu >7 peräkkäistä yötä. Tarvitaan huonekavereiden ja MaiHaus:n edustajan hyväksyntä. Majoitusta tarjoava vuokralainen maksaa korotettua vuokraa 80 € per alkava viikko majoittuvasta vieraasta.
Sääntöjen noudattamatta jättäminen katsotaan sopimusrikkomukseksi.

Yhteiset tilat
Henkilökohtaisten tavaroiden (elintarvikkeet, tiskit, lasit, pullot, hygieniatuotteet jne.) tulee yhteisissä tiloissa säilyttää niille varatuilla paikoilla silloin kun niitä ei käytetä. Yhteiset tilat on yhteisasumisen luonteen takia pidettävä vapaana ylimääräisisitä tavaroista, jotta asunnossa säilyy hyvä järjestys ja myös muilla asukkailla on tilaa käyttää yhteisiä tiloja.

Hiljaisuus
Voimakkaita ääniä, jotka voivat kuulua naapurihuoneeseen tai ympäröiviin asuntoihin tulee välttää. Erityistä hiljaisuutta tulee noudattaa klo 22:00-07:00 välillä. MaiHaus pyrkii käyttämään äänieristystä parantavia ratkaisuja.

Siivous
Yhteiset alueet: Jokainen asukas siivoaa omat ja vieraittensa jäljet. Asukkaiden yhteisellä vastuulla on yhteisten tilojen siivous kerran viikossa. Siivouslista pidetään näkyvällä paikalla ja jokainen hoitaa siivoamisen vuorollaan ja kuittaa listaan työn tehdyksi. Mikäli muut huonekaverit huomauttavat asukkaasta joka ei hoida siivousta ajallaan, on MaiHaus:lla oikeus teettää työ ulkopuolisella ja vähentää tämä siivouksen laiminlyöneen vuokralaisen vuokravakuudesta. Toistuva laiminlyönti katsotaan sopimusrikkomukseksi.

Omat huoneet: Tulee imuroida ja pestä vähintään kerran kuussa.

Kylpyhuone: Suihkun käytön jälkeen lattia on kuivattava ja pestävä tarpeen mukaan.

Keittiö: Likaisten astioiden jättäminen esille ruokailun jälkeen on kielletty. Käytön jäljet tulee siivota ja astiat tulee palauttaa niille kuluviin paikkoihin pesun/kuivauksen jälkeen. Asukkaiden on säilytettävä avatut elintarvikepakkaukset asianmukaisesti ja heitettävä pois vanhaksi menneet/pilaantuneet elintarvikkeet. Vesihanaa ei missään tapauksessa saa jättää valumaan, mikäli asukas poistuu keittiöstä.

Pesuaineet ja tarvikkeet: Asukkaat hankkivat yhdessä (Kylpyhuoneen pesuaineet, konetiskiaineet, pyykinpesuaineet, tiskirätit, valaisinten polttimet jne.)

Jätteet: Asukkaiden on noudatettava taloyhtiön sääntöjä jätteiden sijoittamisesta ja lajittelusta.

Palovaroittimet: Vuokralainen sitoutuu pitämään huoneen ja yleisten tilojen palovaroittimet toimintakuntoisena säädösten 239/2009 ja 291/2009 mukaisesti.

Ilmanvaihto:Ilmanvaihdon tulo- tai poistokanavia ei saa tukkia tai muutoin estää niiden oikeaa toimintaa. Ikkunoiden ja ovien korvausilmaventtiilit tulisi puhdistaa 6 kk välein.

Kotieläimet
Kotieläinten pito asunnossa on kielletty, jolla vuokranantaja haluaa varmista, että mahdolliset allergikot voivat tulevaisuudessa asua huoneistossa.

Tupakointi ja hajusteet
Tupakointi tai voimakkaiden hajusteiden käyttö ei ole sallittua asunnossa tai parvekkeella. Tupakointiin sovelletaan muutoin taloyhtiön sääntöjä.

Huumausaineet
Laittomien huumausaineiden säilytys tai käyttö asunnossa tai taloyhtiön alueella on kielletty ja sen katsotaan olevan sopimusrikkomus. Tällaisesta laittomasta toiminnasta tullaan ilmoittamaan viranomaisille ja asukas häädetään välittömästi.

Musiikki/TV
Äänitaso on pidettävä maltillisena siten, ettei se häiritse muita huoneiston tai taloyhtiön asukkaita.

Pysäköinti
Taloyhtiöllä on autopaikkoja, joita voi tarvittaessa anoa jonotusperiaatteella taloyhtiöltä. Tästä sovittava vuokranantajan kanssa.

Asunnon omaisuuden vahingot
Vuokralaisen on ilmoitettava vuokranantajalle mahdollisista vahingoista asuntoon tai yhteiseen irtaimistoon, jotta voidaan sopia jatkotoimenpiteistä tilanteen korjaamiseksi.

Ristiriidoista sopiminen
Jokaisen huoneiston asukkaan on pyrittävä ylläpitämään myönteistä ilmapiiriä muiden asukkaiden kanssa. Konfliktitilanteen tapahtuessa jokaisen tulee pyrkiä hakemaan tyydyttävä ratkaisu keskustelemalla avoimesti. Mikäli konfliktia ei saada ratkaistua asukkaiden kesken, tulee asia esittää vuokranantajalle, joka keskusteltuaan kaikkien osapuolten kanssa ratkaisee tilanteen parhaan näkemyksensä mukaan.

Helsingissä 9.10 2017
Bo Priester, Toimitusjohtaja
FaLang translation system by Faboba